top of page

GESPA, un acrònim d’èxit


Per Xavier Doz

Durant els primers 50 anys del segle passat el Centre tenia grup excursionista. Aleshores, entre els seus components es va decidir fer un concurs per tal de trobar un nom propi que identifiqués la secció com a membre de l’entitat. El concurs el va guanyar Lluís Teixidor amb el nom de GESPA, paraula formada per les inicials de: Grup Excursionista Sant Pere Apòstol. Així va néixer un acrònim que amb els anys esdevindria una gran troballa.

Quan es va crear la secció de bàsquet a finals dels anys cinquanta, van decidir aprofitar el nom creat pel grup excursionista i continuar utilitzant el nom de GESPA, donat que aquesta ‘E’ també servia per denominar el grup com esportiu, o sigui Grup Esportiu Sant Pere Apòstol. El mateix raonament va fer servir l’equip de ping-pong, que durant anys va competir a la lliga catalana, passejant el nom amunt i avall de Catalunya.

Anys després l’esbart del Centre va tornar a aprofitar aquesta meravellosa ‘E’, per esdevenir: Grups d’Esbarts Sant Pere Apòstol.

Durant molts anys els socis i assistents a la sala d’actes del Centre feien l’entrada per un espai, moltes vegades buit, que la gent més veterana de la casa anomenava sala Lourdes. En Jordi Siles, pintor, decorador, cartellista i soci, va aprofitar aquest espai per dedicar-lo a sala d’exposicions oberta als creadors joves. El nom triat com no, va ser Sala Gespa.

La temporada 1986-87, la secció de teatre del Centre va ser convidada a participar en el primer concurs de teatre amateur del Nostre Casal de la vila de Gràcia. Els responsables del grup de teatre davant de la disjuntiva d’anar pel món amb el nom de Grup de Teatre Sant Pere Apòstol, van recórrer un cop més a l’acrònim i van batejar el grup de teatre del Centre com a GESPA: Grup Escènic Sant Pere Apòstol.

Passat el temps, en Jordi Siles va crear unes caràtules de teatre molt estilitzades i lineals, per dir-ho d’una manera entenedora. En una de les posades a punt de la sala d’actes del Centre, es van repintar les parets i a banda i banda dels laterals en Jordi hi va pintar ben grans les seves originals caràtules. Enmig d’elles hi va encastar el nom de Gespa. D’un temps ençà la secció de teatre ve utilitzant el nom de Gespa com a denominador de la secció.

Com tots sabeu, el juliol del 2014 l’edifici que allotjava el teatre i l’auditori va ser enderrocat i s’ha construït un teatre nou i un magnífic auditori. Els encarregats de la construcció van demanar quin nom volíem posar tant a l’auditori com a la sala d’actes. La junta no va dubtar: l’Auditori continuaria amb el nom que ha tingut des del primer dia: Cullel i Fabra. La sala d’exposicions i el teatre tampoc presentaven cap dubte, doncs fem-ho oficial i definitiu: Sala Gespa i Teatre Gespa.

No hi ha cap mena de dubte que l’acrònim G.E.S.P.A. ha estat un èxit.

Més Notícies
bottom of page