top of page

Saps què és la Roda d'Esbarts Catalònia?


Molts Esbarts de Catalunya formen part de la Roda d’Esbarts Infantils i Juvenils Catalònia, entre ells el nostre. Però, què és i en què consisteix la Roda?

La Roda d’Esbarts va néixer l’any 1978, quan quatre esbarts van decidir organitzar ballades entre els seus grups d’infantils, ja que els costava molt trobar actuacions pels més petits. A aquesta idea, poc a poc s’hi van anar sumant altres esbarts i així va néixer la Roda, que aquest any ha arribat a la 38a edició.

Organitzar aquestes actuacions és ben divertit. A principi de curs, entre finals de setembre i principis d’octubre, ens trobem tots els mestres dels esbarts i cadascú ofereix la data de la seva trobada. Llavors comença el que en podríem anomenar una subhasta. Es comencen a dir els dies i tothom s’apunta a aquella que li va bé, tres en total. Després comença la difícil feina de compensar aquelles actuacions que han quedat amb 6 grups, amb aquelles que en tenen només 2.

Per tant, quan participem a la Roda tots els esbarts tenim 5 actuacions assegurades: la nostra i les tres a les que ens hem apuntat. No us surten els comptes? És clar, perquè no hem comptat encara que a final de curs, el primer diumenge de juny, ens trobem tots els esbarts i fem una ballada conjunta. Aquesta trobada l’organitza cada any un esbart, a la seva població, i en diem la Cloenda de la Roda d’Esbarts Infantils i Juvenils Catalònia.

L’Esbart l’Espiga d’Or sempre hi hem participat. Quan hem tingut grup de dansaires infantils i juvenils, els nostres nens i nenes hi ha participat. Però, durant els anys que no n’hem tingut, el nostre esbart ha col·laborat en la coordinació dels balls per la Cloenda i en allò que fos necessari.

Actualment, a la Roda hi trobem esbarts de moltes poblacions de Catalunya, des dels 4 esbarts de Barcelona que hi participem, fins els de Lleida, el Penedès, l’Hospitalet, Castellterçol, Blanes, Olesa de Montserrat, Manresa... Nosaltres procurem anar-les agafant variades (sempre que les dates ens vagin bé) i així, amb els nens i nenes de l’esbart, anem fent petites excursions a diferents indrets de Catalunya.

El passat 5 de març vam tenir la ballada que oferim cada any nosaltres. Després de 2 anys sense poder-ho fer, vam poder tornar a fer-la al Centre. Aquest cop ens van visitar dos esbarts de Barcelona, l’Esbart Gaudí i l’Esbart Sant Jordi, i l’Esbart Dansaire de Sant Joan Despí. I tots van quedar encantats amb el nou teatre.

Més Notícies
bottom of page