top of page

Presentació del llibre El Quarter de Sant Pere


El passat divendres 21 d'octubre, el renovat Auditori Cullell i Fabra va acollir la presentació d'un interessant llibre sobre el nostre barri:

El Quarter de Sant Pere. Història d'un barri amagat de Ciutat Vella, de Viena Edicions. Una obra meticulosa sota la coordinació de Josep M. Vilumara i Fàtima López, amb fotografies de Gabriele Merolli.

Després d'assistir a l'acte, el soci del Centre Roger Roig ens deixa la següent reflexió:

Segur que no coneixem del tot el nostre barri de Sant Pere. Sabíeu que fa molts i molts anys, el Centre es trobava just a tocar de les muralles de la ciutat? Sabíeu que al voltant de la ciutat romana va sorgir el Quarter de Sant Pere al voltant d’un importantíssim Monestir de Sant Pere de les Puel·les, del qual avui només en queda l’església?

Doncs fem memòria perquè el nostre barri ha estat de vital importància per a la nostra ciutat. Per exemple, l’aigua entrava a la ciutat per l’aqüeducte i pel Rec Comtal, que portava aigua des de Montcada. Això va fer que les primeres fàbriques tèxtils de la península estiguessin en aquest barri, fet que donava molt feina als artesans del blat i de l’oli, carders​,​ mestres d’obres, assaonadors, estables, als pocs jueus que havien fugit del Call i molta més gent.

Coneixeu la fàbrica Vil​u​mara al carrer de Sant Pere més Baix, 42?​ Va ser molt important i ara és un taller artístic espectacular. Igual que la colònia industrial al Passatge de Sert i al carrer Trafalgar, que es conserva molt bé i a la qual també hi vivien els seus propietaris.

Tot això i molt més en aquest extraordinari llibre.

Més Notícies
bottom of page